Fraude electorale

Dupa evenimentele din Moldova de peste Prut se pot trage cateva invataminte valabile si pentru Romania.

Puterea afirma cu cinism, ca opozitia frustrata, recurge la acte de presiune pentru ca nu a reusit un rezultat scontat la alegeri.
Pe undeva are dreptate. Opozitia trebuia sa recurga la presiuni, inainte de alegeri, ca sa ceara introducerea unui mecanism ce garanteaza corectitudinea alegerilor. Dupa alegeri fara acel mecanism nu poti dovedii amploarea fraudelor, se pot doar indica mostre de fraude.

Ce reclama opozitia din Moldova?
Ceea ce raclamau si cei din opozitia din Romania inainte sa accepte sistemul fraudarii alegerilor, respectiv furtul prin vot multiplu, si in sistemul de centralizare a voturilor.

Care sunt metodele de fraudare a alegerilor si cum ar putea fi eliminate sau limitate efectele cel putin la o parte din ele?

Intai sa vedem care sunt metodele.
a) in sistemul de votare
– votul in numele celor care nu s-au prezentat la vot, absenti sau decedati
– anularea buletinelor opozitiei prin stampilarea dubla/multipla
– votul multiplu prin intermediul listelor suplimentare, voturi care nu sunt centralizate si confruntate la nivel national.
– votul la indicatii personalului, (in spitale de psihiatrie)
– impiedicarea sau limitarea numarului de observatori
– multiplicarea buletinelor de vot, si inlocuirea celor reale cu altele cu vot falsificat

b) in campania electorala
– ingradirea accesului la mass-media
– limitarea unor categorii de alegatori sa-si exprime votul, exemplu votul valabil numai in localitatea de domiciliu, sau imposibilitatea votului electronic.
– cultivarea fricii prin masurile nepopulare pe care le-ar lua opozitia,
– ironizarea si etichetarea adversarilor
– intimidarea adversarilor politici
– utilizarea institutilor statului pentru a hartui opozantii puterii cu anchete penale
– manipularea prin sondaje de opini, descurajarea electoratului opozitiei sa se prezinte la vot prin sugerarea ca este un vot fara sanse, un vot inutil.

Cum se pot remedia unele deficiente, si am in vedere doar cele din categoria alegerilor propriuzise?
Prin transparenta totala a procesului electoral, posibil prin informatizarea centrelor de vot, respectiv:
– listele electorale sa fie preluate in format electronic de la BEC, la sectile de vot, si in cursul zilei, sa se opereze pozitile celor care voteaza (printr-un click), si sa se introduca datele celor care voteaza pe liste suplimentare.
– urnele sa fie transparente sa vada si primii votanti ca ele sunt goale.
– observatorii sa fie aceptati intr-un numar limitat la numarul membrilor comisiei, si nu mai mult de unul de la o organizatie, la aceeasi comisie.
– La inchiderea sectilor de vot

  • programul soft sa nu mai permita actualizari la listele de vot sa permita doar listarea si editarea borderoului.
  • stampilele sa fie introduse intr-un plic sigilat, inainte de deschiderea urnelor pentru numararea voturilor.
  • – dupa numararea voturilor se se introduca procesul verbal al comisiei in calculator si sa se listeze cate un exemplar celor care-l solicita (contracost).
    – listele electorale cu evidenta celor care au votat, si copia dupa procesul verbal sa fie afisate in acelasi loc unde au fost afisate listele cu persoanele in evidenta circumscriptiei electorale respective, pentru a permite cetatenilor sa vada daca figureaza ca au votat sau nu.
    – situatia nominala si procesele verbale, sa fie transmise electronic la comisile judetene si centrale, si validarea sa se faca dupa verificarea buletinelor de vot.
    – buletinele de vot sa fie inseriate, prevazute cu cod de bare, pentru putea citii, verifica si impiedica multiplicarea lor.
    – sa se publice in presa locala situatia pe sectile de votare pentru a permite verificarea centralizarii, si astfel membrii comisiei de votare sa sa poata verifica faptul ca au fost centralizate datele din procesul verbal semnat de ei.
    – pentru cazurile cand listele contin decedati la o data mai mare de 45 de zile anterioara datei alegerilor, sa se prevada in lege sanctiuni, pentru furnizorul evidentei populatiei.
    – BEC sa verifice informatic votul multiplu, si buletinele cu serii false, lucru care nu se face, desi nu e complicat si nici foarte costisitor.

    Biroul Electoral Central nu trebuie dotat cu calculatoare, ele pot fi inchiriate de la facultati, de la scoli, sau de la institutii publice cu operatori cu tot, pentru ca alegerile se desfasoara in zile nelucratoare. Sunt suficiente doua calculatoare si doua imprimante la fiecare comisie.
    Unde e posibil transferul datelor sa se faca prin retea, si unde nu-i posibil pe suport electronic (memory-stick).

    Ce ar permite masurile de mai sus.
    1. Permit verificarea daca s-au facut corect, centralizarea voturilor si repartizarea mandatelor.
    2. Impiedica eventuale „alterari” ale situatiei alegerilor pe drumul de la sectie la circumscriptie, prin inlocuirea buletinelor si a procesului verbal.
    3. Se poate verifica votul multiplu.
    4. Ar permite verificarea votului in numele absentilor, daca tata Floarea apare ca a votat desi nu a fost la vot.
    Se poate face un sondaj sa se confrunte situatia de pe liste cu situatia de pe actul de identitate, si se poate estima frauda prin vot in numele celor absenti.
    5. ar permite votul electronic. Votantul din Spania sau Italia, ar putea sa se conecteze la sectia de care apartine sa voteze.

    Ar fi posibila imbunatatirea legii electorale prin introducerea prevederii ca votul alb sa fie considerat valabil, considerat vot impotriva tuturor, si locurile corespunzatoare voturilor albe sa ramana libere in consilile locale sau in Parlament.
    Asta ar stimula pe cei care sunt nemultumiti de intreaga clasa politica sa se prezinte la vot si ar descuraja formatiunile politice sa insiste pe votul negativ la adresa adversarilor, ar stimula atragerea voturilor pozitive.

    Intebari sunt doua:
    1. De ce ar evita politicienii sa introduca asemenea masuri care dau credibilitate alegerilor?
    2. De ce nu solicita societatea civila asemenea masuri, si de ce nu organizeaza ONG-urile manifestatii pentru ca ele sa fie introduse in legea electorala?

    Despre Deceneu
    "Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

    8 Responses to Fraude electorale

    1. Lilick says:

      Foarte interesant materialul tau. Totusi, niciun partid nu cred ca si-ar dori sa ia aceste masuri.
      De ce nu solicita societatea civila? Pai care? Cea inregimentata politic portocaliu? Incearca totusi sa le trimiti analiza ta.

    2. Dceceneu says:

      @Lilick – sunt cateva ONG-uri: APD, APADOR-CH, IPP, SOJUST, sau Romaniacurata a A M Pippidi, si mass-media, dar nu par interesate de masuri concrete de limitare a abuzurilor electorale.

    3. Chat Noir says:

      Interesantă postare. Pentru Basarabia, ca şi pentru orice alt stat din fosta URSS, nu se pot totuşi remedia deficienţele. Dacă la noi este încă puternică fosta securitate … dar la ei KGB-ul …

    4. Dceceneu says:

      Daca suntem pasivi si ii lasam, devin tot mai puternici.
      Libertatea se castiga prin initiative/reforme si prin sustinerea democratiei.

    5. Poclid Ionut says:

      In BT la alegerile locale de anul trecut au fost 17.000 de voturi nule:), asa asa de fapt divers. Ai auzit pe cienva sa tipe?

    6. Deceneu says:

      Din cati alegatori?

    7. Chat Noir says:

      Sărbători fericite !