Constitutie

Democratia se sprijina pe parlamentarism monarhic sau republican, stipulat in Constitutie.

Sistemul romanesc prin atributile prevazute in Constitutie este o republica semiprezidentiala cu atributii reduse ale Presedintelui, respectiv cu rol de reprezentare si cu atributi de mediere a crizelor politice.
In mod normal puterea functioneaza ca o republica parlamentara, iar in perioadele de criza sau de razboi Presedintele dobandeste puteri sporite, functionand ca o republica prezidentiala, deci se poate spune ca avem „un sistem republican cameleonic”.

Eu sunt neutru in problema monarhiei sau a republicii parlamentare, pentru ca monarhul nu guverneaza el „domneste”, adica are un rol protocolar ca si presedintele de republica parlamentara.
Intru-un sistem parlamentar, calitatea guvernarii depinde de calitatea politicilor, a programelor partidelor politice.

Sistemul prezidential este:
– instabil, pentru ca prin schimbarea presedintelui se schimba si strategia economica,
– vulnerabil la coruptie, pentru ca Presedintele poate intra sub influenta grupurilor mafiote, prin corupere, prin santaj, sau intimidare
– predispus la abuzuri si autoritarism, pentru ca puterea este exercitata de o persoana ce are tendinta de a conduce in stilul militar.

Sistemul prezidential este un sistem care are caracteristicile unei conducerii militarizate, este mai operativ, mai eficient in timp de criza, dar mai putin democratic, mai instabil si calitatea decizilor mai scazuta decat in cazul parlamentarismului.

Intr-un sistem prezidential calitatea guvernarii depinde de calitatea persoanei selectate sa candideze.  Cum partidele romanesti  au propus persoane submediocre la presedentie,  si au demonstrat ca nu au capacitatea sa promoveze persoane respectabile, si cum cetatenii intre democratie si populism au optat pentru a doua varianta,  ar fi imprudent sa sustinem un sistem prezidential sau semiprezidential cu puteri extinse ale Presedintelui.

Sistemul semiprezidential este un sistem de comanda cu „doua leviere”, un sistem in care responsabilitatile Presedintelui si ale executivului se interfereaza, pot intra in conflict si sa duca la blocaj sau la criza politica.

2 Responses to Constitutie

  1. Augustin says:

    Sistemul romanesc prin atributile prevazute in Constitutie este o republica semiprezidentiala cu atributii reduse ale Presedintelui, respectiv cu rol de reprezentare si cu atributi de mediere a crizelor politice.
    In mod normal puterea functioneaza ca o republica parlamentara, iar in perioadele de criza sau de razboi Presedintele dobandeste puteri sporite, functionand ca o republica prezidentiala, deci se poate spune ca avem “un sistem republican cameleonic”.

    +1

Lasă un comentariu