Sugestie pentru un Partid al Neincrezatorilor in politicieni!

Partidele actuale sunt partide care-i reprezinta pe creduli.
Sistemul politic actual este conceput dupa o filozofie orientala a reprezentarii, sprijinita pe ideea ca „i-am ales sa ia decizii, n-avem ce le face”, „sa-i lasam sa lucreze pentru ca ei stiu mai bine ce au de facut”. Politicienii pe de alta parte se conduc dupa principiul, „am fost alesi pentru ca suntem cei mai buni, asa ca nu avem nevoie de sfaturile nimanui”, sau dupa expresia „ciocul mic, ca noi suntem la putere”.
Majoritatea romanilor, dupa ce clasa politica a profitat de increderea lor, nu mai au incredere in politicieni si nu se prezinta la vot, facand ca puterea sa fie lipsita de legitimitate. Pentru ca Parlamentul sa fie legitim, ar fi util ca si cei care nu au incredere sa participe la alegeri, cu un partid propriu.

In democratie idea de partid a fost gandita dupa filozofia participarii, pentru a da posibilitatea cetatenilor sa participe nemijlocit la viata politica. Partidul la origini a fost un „incubator” de solutii la problemele sociale, solutii rezultate in urma dezbaterilor, si in subsidiar o desemnare a reprezentantilor care sa promoveze solutile si sa le puna in aplicare.
Ideea de partid a fost pervertita si rolul redus la alegerea reprezentantilor, iar prin campania de imagine costurile au devenit accesibile numai marelui capital, de unde si capitalismul a devenit salbatic. In general prejudecatile amintite sunt sustinute chiar de politicieni sau de oamenii loiali lor. Ca sa inlature pe cetateni de la viata politica au creeat in partide o stare de tensiune, repulsie, frustare, au promovat o imagine mizerabila despre politicieni. Politicienii spun prin intermediul media, „nu va implicati in politica pentru ca politica-i o mizerie, dar noua ne convine sa fim in mizeria pe care am creeat-o„.

Ar fi utila reforma politicii, transformarea ei din „mizeria” accesibila celor cu bani si in care valoarea suprema este loialitatea, intr-un mediu de elita, accesibil celor respectabili si capabili in care valoarea suprema este moralitatea.

Cum se poate face transformare? Schimband filozofia politicii de la filozofia reprezentarii la filozofia participarii!
Prin aparitia unuia sau a mai multor partide, al neincrezatorilor in politicieni, sub deviza „n-am incredere in alesi”!
Prima consecinta a principiului ar fi: cine n-are incredere se implica activ in viata politica, pentru a pretinde sa fie consultat si informat. Unul din principiile de baza ar fi „nici o decizie importanta fara consultarea celor care o suporta”.
A doua consecinta: persoanele care nu au incredere in alesi, nu pot alege persoane care sa ia decizii in numele lor. Filozofia alegerii reprezentantilor (delegarea de atributii) este in contradictie cu neincrederea in alesi.
Corolar: Cine considera ca politica reprezinta alegerea de persoane care sa-i reprezinte, accepta delegarea de atributii, nu poate sa invoce neincrederea in alesi, si in consecinta nu poate fi membru al partidului.
Implicarea are ca obiect „incubarea” de solutilor la problemele social-economice prin intermediul dezbaterilor, si alegerea solutilor celor mai bune din mai multe variante. In partide membrii partidelor dezbat si la final adopta programele prin vot.
Cetatenii mandateaza reprezentantii partidelor, sa puna in aplicare programele alese prin vot, deci electoratul voteaza programe propuse de partidele politice, cetatenii nu aleg persoane care sa-i reprezinte. Alesul este legitim daca actioneaza in spiritul programului pentru care a fost mandatat, si isi pierde legitimitatea si mandatul daca sustine alte masuri.

Ce efecte ar avea o asemenea abordare:
Decizile nu mai pot fi luate de persoane, arbitrar si in interesul unor potentati ai puterii, pentru ca ele sunt validate de membrii partidelor. Eficienta investitionala ar creste odata cu reducerea coruptiei si performantele economice si nivelul de trai ar fi mai bune.

Cine sa faca un asemenea partid?
Toti sau majoritatea cetatenilor care nu mai au incredere in politicieni, dar nu si-au pierdut speranta ca se mai poate face ceva. Cei care mai cauta „luminta de la capatul tunelului”.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Sugestie pentru un Partid al Neincrezatorilor in politicieni!

  1. Îmi plac ideile dvs.