„Statul nu e responsabil”. Bingo!

Basescu a facut o afirmatie banala si adevarata.

„Statul nu e responsabil de situatia cetatenilor”.
Corect.

E normal sa fie asa pentru ca statul este un instrument, organizat sub forma de institutii ale puterii.

Instrumentul/puterea este utilizat(a) de politicienii majoritari in Parlament.
In consecinta instrumentul nu este responsabil.
Politicienii sunt responsabili de modul in care utilizeaza institutile puterii (instrumentele):de politicile, de masurile adoptate si de efectele acelor masuri
.

Prin alegeri, electoratul acorda puterea unor partide politice, care o gestioneaza maximum patru ani, dupa care solicita sa li se acorde puterea din nou.

Zilele trecute am avut o disputa pe un blog referitor la BN, o alta institutie de a carei functionare este responsabil guvernatorul si consiliul de adminstratie. Unii sustineau ca BN trebuie desfintata.

A acuza institutile este ca si cum, atunci cand o masina intra intr-un pom, consideri masina vinovata de accident.
Asa cum il lasi pe sofer fara permis, trebuie si politicienii deposedati de dreptul de a conduce.

Nu desfintezi institutile cand cei care le conduc o fac prost din incompetenta sau din alte interese.

Am mai dat exemplul cu energia nucleara care nu-i nici buna nici rea, depinde in ce scop este utilizata.
Performanta institutilor depinde ale cui interese le protejeaza si cat de capabili sunt conducatorii si politicienii care aproba masurile.

Politica actuala copiaza exact politicile din societatile comerciale ale anilor ’90, cand in numele eficientizarii s-au facut reduceri de personal si in final s-au inchis societatile, pentru ca fara productie nu s-au „eficientizat”.
Se aplica la scara economiei nationale, la nivele de ministere (sanatate, invatamant, agricultura etc..), masurile aplicate in anii ’90 la nivel de societati comerciale.
E de asteptat ca si efectele sa fie in aceeasi directie, dar magnitudinea sa fie la alta scara.

In loc sa utilizeze capacitatile medicale si sa atraga bolnavi din UE la servici medicale ieftine si de calitate, statul prefera sa lase medicii si asistentele sa plece in occident. Dupa ce ca suntem saraci, mai este irosita si o resursa care putea fi valorificata in tara, si care ar fi fost insotita si de o componenta turistica.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

8 Responses to „Statul nu e responsabil”. Bingo!

  1. sandman says:

    Asa ar fi daca Romania ar mai fi un Stat. Dar nu mai e. E un SRL de partid care face ce vrea. Toate institutiile statului actioneaza la comanda lor, ei fac si desfac, ei stabilesc cit trebuie sa dea fiecare cetatean pentru bunastarea lor. Statul ca notiune abstracta n-are nici o vina, dar el este condus de oameni, unii dintre ei alesi de catre popor, sa gestioneze Statul in favoarea si nu impotriva lor. Si asta nu se intimpla, dupa cum vezi. Cred ca il suspectezi pe Basexu de prea multa inteligenta si subtilitate, iar el e doar un smecheras de port.

    • Deceneu says:

      Cine poate fi acuzat de incalcarea Constiutiei sau a legilor, statul sau cei care conduc institutile?

  2. gigi says:

    Pai ei pot sa fie acuzati nu ca o incalcat neaparat constitutia, ci juramantul fata de constitutie.
    Incalcarea de juramant mi se pare ca se numeste tradare.

  3. Pai acum chiar au dreptate! In sfarsit mai spun si guvernantii adevarul! Statul acesta nu are cum sa fie responsabil! De ce? Simplu, fiindca este iresponsabil!Ceea ce este, totusi, o mare diferenta!

  4. TANO says:

    statul nu are responsabilitatea de ati pune-n oala zilnic, de ati creste copii, de ati acorda un loc de munca de ati da o locuinta.capitalismul e opusul socialismului

    • Deceneu says:

      Statul are responsabilitatea pe care o are taranul care protejeaza cultura de boli si de daunatori.
      Daca nu protejezi si nu stimulezi valorile nu poti pretinde sa culegi beneficii.
      Statul nu trebuie sa se implice ca agent economic, dar trebuie sa reglementeze si sa vegheze la respectarea regulilor jocului. Sa se implice sa nu traim intr-o jungla sociala in care sa ne devoram reciproc, pentru ca atunci toti avem de pierdut.

  5. TANO says:

    raspunsul este corect, bine formulat venit din partea unui individ inteligent.insa declaratia lui basescu in esenta se refera la ce am afirmat eu.sau cel putin aceasta era tinta presedintelui

    • Deceneu says:

      Basescu se eschiveaza de la responsabilitatile lui si isi baga nasul in responsabilitatile altora. El are in subordine DNA si servicile secrete, si atunci coruptia tine de resortul Presedintelui.
      Domeniul economic si gestionarea bugetelor este problema partidelor majoritare in parlament.
      Basescu nu ar trebui sa se implice in domeniul imprumutului cu FMI sau al politicilor sociale si investitionale, pentru ca nu este mandatat de Constitutie.
      El sa ne spuna ce a facut ca sa reduca coruptia. Sondajele arata ca aceasta a crescut, deci rezultatele Presedintelui sunt jalnice.