Redefinirea apatiei !

Redefinirea apatiei – Dave Meslin

Apatia nu este un fel de sindrom intern, este o retea complexa de bariere culturale care sustin neimplicarea, o retea ridicata si cultivata intentionat de clasa politica.

Are subtitrare in romana.

Dave Meslin spune, facand referire la Canada:

De cate ori auzim ca oamenilor pur si simplu nu le pasa?
De cate ori vi s-a spus ca o schimbare adevarata, substantiala, nu este posibila, pentru ca majoritatea oamenilor sunt prea egoisiti, prea prosti sau prea lenesi ca sa incerce sa-si ajute comunitatea? Vreau sa va spun ca apatia nu exista cu adevarat si ca oamenilor le pasa, numai ca traim intr-o lume care descurajeaza implicarea, punand obstacole si bariere in fata noastra.
..
Mass-media joaca un rol important in dezvoltarea relatiei noastre cu schimbarea politica, in principal prin ignorarea politicii si centrand atentia pe celebritati si scandaluri.
Dar chiar si atunci cand se vorbeste despre subiecte politice importante, se face in asa fel incat sa descurajeze implicarea.

Partidele politice ar trebui sa fie unul din punctele de intrare principale pentru ca oamenii sa se implice in politica. Dina pacate, ele au ajuns sa fie niste organizatii lipsite de cretivitate si de capacitatea de a inspira pe altii, care se bazeaza atat de mult pe sondarea pietei, pe organizarea de sondaje si pe grupuri tinta, incat ajung sa spuna acelasi lucru. Practic ne redau ceea ce vrem deja sa auzim, in loc sa vina cu idei indraznete si creative. Oamenii isi dau seama. Si asta duce la cinism.

Alegerile. Dupa cum poate ati observat, alegerile din Canada sunt o gluma. Folosim sisteme demodate, care sunt necinstite si care creeaza rezultate aleatorii. In prezent, Canada este condusa de un partid, pe care majoritatea canadienilor nu l-au vrut. Cum putem incuraja oamenii sa voteze daca voturile nu conteaza in Canada? Daca le punem pe toate cap la cap, normal ca oamenii sunt apatici. E ca si cum ai incerca sa dai cu capul intr-un zid. Nu incerc sa fie pesimist vorbind despre toate aceste obstacole si explicand ce piedici avem. Dimpotriva. Cred ca oamenii sunt minunati si inteligenti si ca le pasa. Dar, dupa cum am spus, traim in acest mediu in care ne sunt puse in fata o multime de obstacole.
Cata vreme credem ca oamenii, vecinii nostri, sunt egoisiti, prosti sau lenesi, nu exista nici o raza de speranta.
Dar putem schimba toate aceste lucruri pe care le-am mentionat. Putem sa deschidem primaria. Putem sa reformam sistemul electoral. Putem sa democratizam spatiul public.
Mesajul meu principal este, daca putem sa redefinim apatia, nu ca un fel de sindrom intern, ci ca o retea complexa de bariere culturale care sustin neimplicarea si daca putem sa definim si sa identificam acele obstacole, atunci putem sa lucram impreuna pentru a trecem peste ele si atunci totul este posibil.

Acum inteleg de ce partidele politice nu vor sa atraga membrii si nu vor sa accepte dialogul cu societatea civila. Si cu cat „liderii” sunt mai „incuiati”, mai putin democrati, cu atat se inchid mai tare si impun o disciplina interna mai severa.
Inteleg de ce in blogosfera se cultiva pesimismul. Probabil platim multe taxe si impozite pentru cei care o fac si ne determina „sa stam in banca noastra”, „sa nu ne bagam nasul”, ca „lucrurile se vor rezolva” de UE, sau de noua generatie.

Imi explic de ce atunci cand am solicitat mai multe informatii despre proiectul de reforma electorala la care era implicata APD, nu mi s-a raspuns la e-mail. Nici dupa ce am insistat si am dat un telefon sa vad de ce nu primesc un raspuns nu am primt informatile solicitate, desi persoana era la curent cu opinile mele de pe blog.

Salvarea nu va veni de la actualele partide politice, va veni de de la o societate civila ajunsa la saturatie si dispusa sa se implice, sa sacrifice din timp si bani sa schimbe lucrurile. Arma principala este aversiunea impotriva actualilor politicieni.
Un partid ale celor „ciuruiti”, „prajiti”, sau „parliti” care sa aibe ca program politic „lustratia politicienilor posdecembristi”, ar fi votat intr-o veselie, si ar da peste cap toate calculele electorale.

UPDATE se completeaza cu ce am scris la Despre apatie sau „mamaliga” romaneasca !

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to Redefinirea apatiei !

  1. Da … Sa stii ca si eu ma gandeam asa.
    Cred ca singura promisiune cu care m-ar putea determina USL sa-i dau votul ar fi aceea de a-i beli pe pedelisti.
    Dublarea salariului, triplarea pensiei, zece mii de km de autostrazi, a saptea putere a Europei … nimic nu ma mai intereseaza, nimic nu ma mai atrage.
    Dar asta, belirea pedelistilor, da, m-ar atrage. Sa transforme toate scolile si spitalele inchise de pedelisti in centre de detentie, sa le confiste toate averile, sa interzica accesul intr-o functie publica a tuturor celor care au detinut asemenea functii, dupa 2009 si, cu precadere, dupa 2010, si asa mai departe.

    • Deceneu says:

      Majoritatea alegerilor s-au luat pe vot negativ.
      Basescu cu asta merge si acum cu regionalizarea si modificarea Constitutie, cu distrugerea mafilor locale, a baronilor, cu confiscarea averilor nejustificate. In 2009 a casigat pentru ca era impotriva „mogulilor”.

      PSD-ul din ’90 a facut politica ofertei de pomeni electorale, mariri de pensii si salarii, iar Basescu a jucat cartea „trasului in teapa”, carte care inca prinde la romani mai mult decat pomenile.

      PSD-ul si PDL-ul au impartit electoratul pe doua strategii diferite, cei care cred in mariri si cei care sunt impotriva clasei politice, care exploateaza ura. Au vazut ca CDR-ul a castigat in ’96 pe vot negativ, anti baroni, si le-au preluat strategia si PNL-ul prin alianta cu PSD-PC le-a pus la dispozitie si un electorat care putea ajunge la 40%.

  2. Majoritarul says:

    @Adrian, poate ca nu ar trebui sa fii manat de ura in ceea ce faci si gandesti. Cineva spunea ca „frica ucide ratiunea” ceea ce este foarte corect si cred ca se poate aplica si in cazul urii.
    E drept ca probabil 90% din romani ii urasc pe PD-L-isti insa nu trebuie uitat ca odata ce astfel de masuri sunt aplicate ele vor avea un recul, atat intern cat si international, vor exista inevitabil si victime colaterale.
    Ideal este ca „portocalii” sa fie aruncati la cosul de gunoi dupa ce s-a recuperat de la ei ceea ce au furat si asta ar trebui facut de catre populatie. In politicieni, eu personal, nu mai am incredere. Chiar daca in 2012 castiga USL, multi dintre PDL-isti isi vor descoperi vocatia liberala sau social-democrata si vor schimba barca, iar ceea ce este cel mai deranjant este faptul ca nici liberalii si nici social-democratii nu vor obiecta. Daca asta se va intampla cu cateva luni inainte de alegeri vor fi primiti cu bratele deschise de USL.
    Asa ca pentru a mai avea o speranta in Romania noi suntem cei care trebuie sa ne implicam! Nu trebuie sa mai asteptam izbavirea de la USL sau mai stiu eu ce alt partid. Politicienii trebuie sa invete ca ei slujesc poporul nu sunt deasupra lui, iar asta nu pot invata decat de la popor.

    • Deceneu says:

      De acord. Noi trebuie sa propunem proiecte, sa pretindem sa le adopte si daca nu vor, sa punem umarul la una sau mai multe alternative politice care sa le promoveze.
      De frica pierderii puterii probabil si o parte din actuala clasa politica va accepta sa adopte masuri democratice si in interesul cetatenilor.
      Adica noi trebuie sa avem o agenda pentru clasa politica, sa nu asteptam sa ne faca ei agenda.

  3. De fapt, aceasta retea de bariere da nastere sindromului de neputinta dobandita. Din care inca n-am iesit, la mai mult de 20 de ani…

  4. Deceneu says:

    Cum sa iesim daca sindromul este cultivat cu sarg de mass-media?

  5. Teo Negură says:

    Eu ma intreb daca antipatia trece, intr-o faza incipienta, prin apatie, sau dimpotriva cea de-a doua e o consecinta a erodarii primeia pana spre a fi devenit blazare…

    • Majoritarul says:

      Mai curand as spune ca apatia si blazarea sunt scrise adanc in codul genetic al romanilor. Uneori am impresia ca nu apartin acestui popor, desi din acte reiese altceva.

      • Deceneu says:

        Genetic sunt doar temperamentul si intelectul. Mentalitatea este rezultatul educatiei in familie si societate.