„Trantorii si albinele”

Romania poate fi privita ca un stup, in care multe albine au emigrat, ponderea trantorilor a crescut in stupul depopulat, si peste toate a venit o seceta si o criza florala, care face dificila colectarea „mierii pentru puiet”.

Societatea si-a dezvoltat exagerat de mult, aparatul birocratic si sectorul servicilor. Elasticitatea cererii in servicii fiind mare se poate presupune ca in perioada de criza contractia lor va fi maxima. Sectoarele cu elasticitatea cea mai mica, sectoarele alimentar si de industrie usoara, au fost neglijate.

Ce mostenire lasa actuala generatie, copiilor? Niste credite?
In Romania in ultimii ani, bancile prin credit au stimulat consumul peste cresterea economica, amanetand veniturile viitoare.

Imi aminesc de o discutie cu un osan, care spunea ca maramuresenii au podul plin si privesc cu dispret spre cei de la oras, care traiesc de la avans la lichidare. Podul plin reprezinta asigurarea, le ofera siguranta ca daca vine o perioada de seceta, au rezerve cu ce sa supravietuiasca.
In trecut rezerva era distribuita la producatori. Acum rezerva de stat e gestionata de guvernanti si a fost redusa pentru a rezolva crize cu durata scurta.

Bancile si firmele te obliga sa-ti faci asigurare de risc, iar acum exercita presiuni asupra statului sa le acorde sprijin pentru a le acoperii pierderile.
Cine suporta pierderile din creditele acordate in conditii de risc?
Cetatenii prin intemediul fondurilor guvernamentale, fonduri care chipurile salveaza locurile de munca si firmele de la faliment, dar o face pe punga noastra.

– Daca se iau masuri economice de reglare a distorsiunilor structurale se pot povoca reactii de iritare de la „trantori”.
– Prin credite se amana efectele, dar ele se amplifica si se platesc in viitor cu costuri mai mari.
E sigur ca guvernantii vor mearge pe a doua varianta, pentru care Premierul Boc a si subliniat ca nu vor fi reduse veniturile mari, si vor creste veniturile mici pentru a aplatiza discrepantele salariale.
Strategia asta in perioada de criza cand ai si credite guvernamentale de returnat, nu poate fi realizata fara o inflatie galopanta.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to „Trantorii si albinele”

  1. snake says:

    „Ce mostenire lasa actuala generatie, copiilor?” aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu de foarte multe ori. Este dramatic cand constatam ca generatii la rand au fost „sacrificate” tocmai de parintii care le-au dat viata. Romanii, cand isi exercita dreptul constitutional de a vota, nu se gandesc nici o clipa la copii lor? Nu-i intreaba oare daca ceea ce presupun a fi bine pentru ei este rau pentru copii? Parintii mei intotdeauna m-au intrebat si o faceau nu pentru ca ar fi fost niste incapabili ci pentru ca doreau sa-mi fie bine, insa majoritatea parintilor nu se consulta cu copii lor si exact acesti parinti ne pecetluiesc noua soarta!

  2. Deceneu says:

    Multi din generatia de peste 40 de ani voteaza intr-un anumit fel pentru ca vor ca o parte din viata lor sa ramana confidentiala.
    Se pare ca sunt destul de multi cei care nu vor sa stie copii ce compromisuri au facut si pentru cat de putin si-au vandut demitatea.
    In plus exista si o filozofie dominanta, prin care trebuie sa sti sa te „strecori in viata”, o filozofie prin care-si justifica compromisurile si pe care o transmit copiilor.